"Професійна підтримка – це процес допомоги у пізнанні і використанні власного освітнього, професійного і психологічного потенціалу задля досягнення оптимального рівня самозадоволення і водночас суспільної користі." Ґленис Уотт – керівник відділу Європейської Комісії

неділю, 20 жовтня 2013 р.

Засідання 19 жовтня 2013 р

 Засідання 19 жовтня 2013 р. відбулось за темою: “Ми - єдина команда”.
На сьогоднішній день питання про те, якою повинна бути ефективна команда, являється дискусійним.  Робота в командах надає перевагу при вирішенні складних задач, в ситуаціях, коли є невизначеність варіантів рішення, коли також необхідна висока  самовіддача, коли потрібен широкий діапазон компетентності, також надається перевага командній роботі для розробки  перспективної стратегії.   
Команда повинна бути динамічною, для  членів команди стає важливим не тільки емоційна згуртованість та досягнення результату в рамках вирішення управлінських  задач, але й навички швидкого реагування на зміни, які відбуваються в організації та бізнес-середовищі.  Тоді принцип роботи команди повинно стати не емоційна згуртованість та командний дух, а командна робота для досягнення мети організації в рамках визначеної управлінської задачі.
Вправа: “Щось, що знаю я і знають інші” розпочала нашу роботу.
Знаю я — і знають інші, а те, що не знаю — інші розкажуть.
Успіх команди – це успіх кожного!
Вправа: “Мій внесок в команду”.  Вправа допомогла кожному освідомити свою роль в даній команді, той внесок, який він вніс в командну роботу, допомогла освідомити різні варіанти того, як вноситься вклад в загальний результат, і розвинула у учасників повагу до інших та пізнання важливості виконання їх функцій.
Командна робота  - творчий  процес!
Наступна вправа дала можливість учасникам замислитись про те, як покращати діяльність своєї команди.   Кожен повинен обрати фігуру, яка йому найбільше подобається: коло, квадрат, трикутник та спіраль. Після цього учасники об’єднуються в міні-групи, згідно обраної фігури та отримують наступне завдання. Міні-групи, які обрали коло — як правило добре вміють взаємодіяти з людьми. Тому вони придумують, що можна зробити для того, щоб емоційна атмосфера була позитивною, а команда згуртованою. Ті, хто обрав квадрат, вміють підтримувати порядок і структуру, для них важливим є виконання правил. Тому група «квадратів» придумують норми і правила, по яким   повинна існувати хороша команда.  Улюбленці  трикутників  добре знають свої цілі та вміють їх досягати. Тому придумують міри, які допоможуть команді швидше досягти мети та вирішити задачі.  Учасники, які обрали спіраль, творчі натури, завжди готові придумати новий проект та дуже швидко реагують на щось нове. Тому група з цих людей, придумують, як команді стати  максимально творчою та швидко реагують на зміни в зовнішньому світі.  10 хвилин надається  на підготовку. Після  цього  один учасник з кожної групи  виступає та розповідає усім  ідеї своєї групи.
Вправа “МІСТ”.   У цій вправі учасники діють спільно, можна обговорити, що помагало, а що мішало їм у сумісній діяльності. Міст імітує бумага.  Необхідно перейти через міст.. Якщо хтось зробить крок вліво або вправо, тобто оступиться, то гра починається спочатку.  Виконання цієї вправи надає можливість зняти психологічні бар’єри серед учасників та підвищує згуртованість у групі.         






Ми обов’язково це зможемо!













Головне не поспішати!
                  















Ми-команда!









Після виконання вправи, обговорення, що допомагало, а що мішало виконувати групову роботу, хто брав на себе роль лідера, чому відбувались помилки.
В результаті проведеного засідання відбулась адаптацію до організаційних змін, орієнтацію на сумісне прийняття рішень та алгоритм постановки мети у командній роботі для досягнення результату.

З повагою, опікун Валентина Миколаївна.

Немає коментарів:

Дописати коментар