"Професійна підтримка – це процес допомоги у пізнанні і використанні власного освітнього, професійного і психологічного потенціалу задля досягнення оптимального рівня самозадоволення і водночас суспільної користі." Ґленис Уотт – керівник відділу Європейської Комісії

понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Тема: «ГРОШІ – НЕОБХІДНІСТЬ ЧИ СЕНС ЖИТТЯ»

Засідання 12.10.2013 р.    Тема: «ГРОШІ – НЕОБХІДНІСТЬ ЧИ СЕНС ЖИТТЯ»
Тема  запропонована для Шкільних клубів підприємництва нашим координатором Кушніковою Світланою Вікторівною. Ми  вдячні за співпрацю та за корисну інформацію.
Мета: виробити здорове відношення до грошей  і уміння розпоряджатися ними.
    1.  На початку інформаційне повідомлення.
   Щоб жити в цьому світі, необхідні гроші. На них можемо купити те, що нам необхідно й те, що ми хочемо(наші забаганки). Однак часто ми відчуваємо, що нам або нашій родині не вистачає грошей. Іноді ми ледь можемо звести кінці з кінцями. Через це ми часом почуваємо розчарування або починаємо заздрити тим, хто має більше нас. Ми думаємо, що щастя залежить від грошей – як говориться, «щастя не в грошах, а в їхній кількості»  . Але якої кількості нам досить?     Якщо ми сядемо й спробуємо скласти список речей, які нам хотілося б мати, він, напевно, виявиться дуже довгим. Гроші відкривають багато дверей.  Але якби раптом у нас виявилися всі ці речі, цілком імовірно, що незабаром ми б знову відчули незадоволеність, начебто нам чогось не вистачає. Дуже скоро в нас з’явився б новий додатковий довгий список речей, необхідних нам для повного щастя! Наші бажання безмежні, а нездійсненне бажання приносить багато розчарувань. Так що нам не заважає задуматися про наші матеріальні бажання, про цінність грошей, про те, що можна й що не можна купити за гроші і як правильно ними розпоряджатися.
         Є й ще одна проблема, про яку нам було б непогано замислитися: нерівність. Деякі люди живуть дуже заможно, а інші бідні. Що варто робити і як поводитися в такій ситуації? Якщо гроші – міряло нашої самооцінки, у нас може виникнути заздрість до тих, хто має більше, ніж ми; також ми можемо почати дивитися зверхньо на тих, хто має менше. Однак це занадто поверхневий критерій оцінки людей. ГІДНІСТЬ людини виміряється не багатством, ЩИРОСЕРДЕЧНИМИ якостями й характером.
Часто ми заздримо людям, що мають те, чого немає в нас, і нам здається, що, володій ми цим «скарбом», ми були б щасливі. При цьому ми почуваємо себе нещасними не тому, що в  нас чогось немає , а тому, що в інших це є. Якби в них цього не було, ми були б щасливі. Але що говорить про нас? Чи можемо ми побачити за зовнішністю людей їхню щиру цінність? Чи хочете Ви, щоб Вас оцінювали за фірмовими лейбами на Вашому одязі? Чи є це джерелом нашої щирої цінності? Чи це критерії нашої особистості?
 Для чого нам гроші?
   2. Вправа «ФІНАНСОВА СТРАТЕГІЯ»  показала  три можливих рішення, де можуть  взяти гроші учні.

Оля не згодна з першою стратегією, що можна просити, клянчити гроші у батьків
Олена розповідає про другий спосіб, це примиритися з тим, що у Вас немає грошей. Необхідно вирішити, що наданий час потрібно обрати гроші або освіту
Денис обирає третю стратегію,   постаратися заробити самому, тим більш у Дениса в цьому вже є практика. Перші 50 $ він заробив що недавно, використовуючи свої знання в області інформатики. (Анімаційна реклама)
3.   Вправа  «НАВІЩО ПРАЦЮВАТИ?»  дала можливість  членам клубу визначитись що для них являється питання «Навіщо працювати?». 

 Робота – це хобі, заробіток, спілкування.
4.  Вправа  «ПЛАНУВАННЯ БЮДЖЕТУ»,  показала для підлітків, як вони витрачають гроші. Розглянули в чому є необхідність планувати бюджет.

  Основні сфери витрат наших опікунців.
Плануємо бюджет!
На завершення ми побажали один одному, щоб у його житті відбулися частіше приємні миттєвості.
З повагою, опікун Валентина Миколаївна. 

1 коментар:

  1. Валічко та Маринко, доброго дня! Приємно знову з Вами зустрітися на сторінках Вашого блогу. Тема для засідання цікава і фотки класні. З повагою, Світлана Вікторівна.

    ВідповістиВидалити